„Traseele caselor tradiționale sălăjene” este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Sinaptica.
Acest demers este parte din eforturile continue ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj de salva, promova și pune în valoare patrimoniul cultural tradițional sălăjean. De această dată, proiectul a fost conceput ca o modalitate concretă de a sprijini inițiativele private prin care se salvează casele vechi din Sălaj.
Ceea ce s-a realizat prin acest proiect este doar un început. De această dată, au fost identificate 13 case, cu vechimi care depășesc 80 de ani și care ajung la aproape 200 de ani, distribuite în toate zonele etnografice ale Sălajului.
Prezentarea fiecărui case cuprinde imagini cu exteriorul și din interior, precum și istoria acesteia, povestită de actualul proprietare. Toate la un loc creează o imagine coerentă a patrimoniului rural construit din Sălaj și permit vizitatorilor să înțeleagă cum se trăia chiar și mai mult de un secol în urmă. Pe lângă înfățișările deosebite ale caselor, ceea ce este remarcabil este inventarul deosebit de bogat și de valoros pe care îl adăpostesc acestea: obiecte folosite pentru muncile agricole sau în gospodărie, echipament și ustensile pentru bucătărie, vestimentație și decorațiuni interioare.
Cele 13 case sunt grupate în cinci trasee de vizitare, întinse în tot Sălajul. Traseele pot fi văzute pe pagina de internet https://case.traditiisalajene.ro/. Tot de aici poate fi descărcată o aplicație pentru telefoanele mobile cu sistemul de operare Android. Prin intermediul acestei aplicații, prima de acest fel din România, toți cei interesați de o experiență deosebită pot naviga din orice loc din lume până la oricare dintre casele incluse în trasee.